Anuario de Estudios Medievales, Vol 31, No 2 (2001)

Fruita seca i fruita assecada, una especiatitat de l´àrea econòmica catalana-valenciana-balear


https://doi.org/10.3989/aem.2001.v31.i2.272

Maria Teresa Ferrer i Mallol
Departament d'Estudis Medievais;Institució Milà i Fontanals, CSIC, España

Resumen


L'article tracta d'uns productes de l'alimentació propis de l'àrea Mediterrània, com ho son la fruita seca (ametlles, avellanes, castanyes, nous i pinyons) i la finita assecada (figues, panses, dàtils). Avellanes, ametlles i pinyons eren productes basics d'exportació de Catalunya, Valencia i Mallorca, tant cap a Orient com cap a Flandes, mentre que panses i figues eren exportades especialment cap a Itàlia i cap a Anglaterra i Flandes. Les nous i les castanyes tenien una difusió mes limitada. Els dàtils, produïts a Elx, eren també importats del Magreb i reexportats després. Mentre que les ametlles es trobaven a tots tres territoris, les avellanes i els pinyons eren una producció catalana. Les figues s'assecaven també a tots tres territoris, però amb predomini del País Valencia i Mallorca i les panses eren una especialitat valenciana. L'article es completa amb vint-i-set quadres en els quals hi és detallat el comerç d'aquests productes. S'indiquen també els noms dels comerciants, la seva nacionalitat, el tipus de contracte comercial, pesos i mesures, etc.

Palabras clave


productes d'alimentació; fruita seca; ametlles; avellanes; castanyes; nous; pinyons; fruita assecada; figues; panses; dàtils; comerç; Catalunya; Valencia; Mallorca; Mediterrani; Llevant; Anglaterra; Flandes; Edat Mitjana

Texto completo:


PDF


Copyright (c) 2001 Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC)

Licencia de Creative Commons
Esta obra está bajo una licencia de Creative Commons Reconocimiento 4.0 Internacional.


Contacte con la revista aem@imf.csic.es

Soporte técnico soporte.tecnico.revistas@csic.es