Quatre pintors de Tarragona a la ciutat de Tortosa. Algunes notícies d 'Arxiu - Vidal Franquet, Jacobo (Anuario de Estudios Medievales, 2003)
El principal objectiu d'aquest article es donar a conèixer el contracte d'un retaule signat el 17 d'octubre de 1455 entre el bisbe i el capítol de la Seu de Tortosa, de l'una banda, i el pintor Valentí Montoliu, veí de Sant Mateu, de l'altra. El coneixement d'aquest contracte té molt d’interès perquè Valentí Montoliu fou el pintor mes important de la diòcesi de Tortosa a la segona meitat del segle XV, i aquest retaule, per moltes raons i algunes d'aquestes documentades, va ser la mes important de les seves obres i perquè demostra que l'artista va treballar a la ciutat de Tortosa, possibilitat que, fins ara, havia estat negada per la crítica. A mes, l'article aporta altres novetats documentals relatives a alguns pintors com Valentí Montoliu, procedents de Tarragona (essent aquest origin directe o indirecte), els quals van treballar a Tortosa durant la segona meitat del segle XV.