Competition, market and interventionism: the meat trade in Europe during the late Middle Ages. The examples of Barcelona and Rouen

Authors

  • Ramón Agustín Banegas López Universitat de Barcelona

DOI:

https://doi.org/10.3989/aem.2012.42.2.12

Keywords:

meat, urban supply, guild, competition, monopoly, interventionism, Barcelona, Rouen, 14th century, 15th century

Abstract


Meat is a main staple in medievaldiets and shortage of meat mightchallenge the social peace, particularly inan urban context. Institutions and politicshad a strong infl uence on the evolutionof the meat trade. The strategies of royaloffi cials and municipal governments wereessential to understanding the problemsof meat supply and how they were solved.This article analyses the structures ofthe meat market in two European cities:Barcelona and Rouen. Two cities withthe same number of inhabitants and thesame economic structures, but which aregeographically far apart, and had differentinstitutional structures. The different politicsapplied to the meat business werethe cause of the divergent evolution of thebutcher’s trade in these two cities.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Aguadé, Santiago; Cabañas, Mª Dolores, Comercio y sociedad urbana en la Castilla Medieval. La comercialización de la carne en Cuenca (1177-1500), “Anuario de Estudios Medievales” 4 (1984), pp. 504-516.

Bajet Royo, Montserrat, Policia de mercat a l’època medieval, “Revista de dret històric català” 2 (2002), pp. 121-143.

Banegas López, Ramón A.; Segovia Servián, Celia, Problemes en l’entrada de bestiar destinat a carn a la ciutat de Barcelona durant la segona meitat del segle XV. Una qüesti. fiscal i de salut pública, “Acta Historica et archaeologica mediaevalia” 27-28 (2006-2007), pp. 121-142.

Banegas López, Ramón A., L’aprovisionament de carn a Barcelona durant els segles XIV i XV, Barcelona, Universitat de Barcelona, 2007. (Tesi doctoral)

Banegas López, Ramón A., Camino de la ciudad; confl ictividad entre la capital y el principado de Cataluña en el proceso de aprovisionamiento de carne de Barcelona durante la Baja Edad Media (siglos XIV y XV), en Arízaga

Bolumburu, Beatriz; Solórzano Telechea, Jesús Angel (eds.), Alimentar la ciudad en la Edad Media, Nájera. Encuentros Internacionales del Medievo 2008, Logroño, Instituto de Estudios Riojanos, 2009, pp. 113-131.

Banegas López, Ramón A., Comer carne y pagar impuestos. El impacto de las imposiciones municipales en el comercio barcelonés de carne durante el siglo XV, "Anuario de Estudios Medievales" 39/1 (2009), pp. 329-355. http://dx.doi.org/10.3989/aem.2009.v39.i1.106

Banegas López, Ramón A., Consumption of meat in Western European Cities during the Late Middle Ages. A Comparative Study, “Food and History” 8/1 (2010), pp. 63-86.

Barrio Barrio, Juan Antonio, El abastecimiento y venta de carnes en Orihuela durante el reinado de Alfonso V (1416-1456), “Anales de la Universidad de Alicante. Historia Medieval” 9 (1992-1993), pp. 257-278.

Batlle, Carme; Ramos, Lluïsa, Contribució a la història dels oficis de Barcelona: els carnissers del segle XIII, “Quaderns d’Estudis Medievals” 1 (1981), pp. 310-318.

Batlle, Carme, Vida i institucions polítiques, en Sobrequés i Callicó, Jaume (ed.), Història de Barcelona, Barcelona, Enciclopèdia Catalana, 1991-1997, vol. III, pp. 275-312.

Beauthier, Regine, Droit et genèse de l’État, Bruselas, Edition de l'Université de Bruxelles, 2002.

Bofarull y Sartorio, Manuel, Gremios y cofradías de la Antigua Corona de Aragón, Barcelona, Archivo de la Corona de Aragón, 1876. Bonachía Hernando, Juan Antonio, Abastecimiento urbano, mercado local y control municipal: la provisión y comercialización de la carne en Burgos (siglo XV), “Espacio, Tiempo y Forma, Serie III, Historia Medieval” 6 (1992), pp. 85-161.

Brereton, Georgina E.; Ferrier, Janet M. (eds.), Le Mesnagier de Paris, París, Librairie Générale Française, 1994.

Carocci, Sandro (ed.), La mobilità sociale nel medioevo, Roma, École française de Rome, 2010.

Carrère, Claude, Barcelona, centre econòmic a l’època de les dificultats, 1380-1462, Barcelona, Curial, 1967.

Chaunu, Pierre; Gascon, Richard, Histoire économique et sociale de la France, vol. I, París, Presses Universitaires de France, 1977.

Clavel, Benoît, L’animal dans l’alimentation médiévale et moderne en France du nord (XIIIe-XVIIe siècles), “Revue archeologique de Picardie” 19 (2001), pp. 9-204.

Cochon, Pierre, Chronique Normande, Rouen, Librairie de la société de l’histoire de Normandie, 1870.

Comellas i Solé, Jordi, El mercat barceloní a través de la mostassaferia a principis del s. XV, en Ier Col·loqui d’Història de l’Alimentació a la Corona d’Aragó (Edat Mitjana), Lérida, Institut d’Estudis Ilerdencs, 1995, pp. 95-96.

De Lespinasse, René, Les métiers et corporations de la ville de Paris, vol. I, París, Imprimerie national, 1886-1897.

De Roover, Raymond, The Concept of the Just Price: Theory and Economic Policy, “Journal of Economic History” 18 (1958), pp. 418-438. Descamps, Benoît, La destruction de la grande boucherie de Paris en mai 1416, “Hypothèses” 1 (2003), pp. 109-118.

Descamps, Benoît, De l’étable à l’étal: les circuits d’approvisionnement en viande à Paris à la fin du Moyen Âge, en Arízaga Bolumburu, Beatriz; Solórzano Telechea, Jesús Angel (eds.), Alimentar la ciudad en la Edad Media, Nájera. Encuentros Internacionales del Medievo 2008, Logroño, Instituto de Estudios Riojanos, 2009, pp. 333-350.

Doom, Vincent, Une communauté de métier au Bas Moyen Âge: l’Exemple des bouchers amiénois, en Guignet, Philippe (ed.), Les peuple des villes dans l’Europe du Nord-Ouest (fin du Moyen Âge-1945), Villeneuve d’Ascq, CRHN-O, 2003, vol. I, pp. 117-146.

Durbec, Joseph A., La grande boucherie de Paris; notes historiques d’après des archives privés, XIIe-XVIIe siècles, París, Imprimerie nationale, 1957. Epstein, S.R., Craft guilds in pre-modern economy: a discussion, “Economic history review” 61/1 (2008), pp. 155-174.

Faugeron, Fabien, Nourrir la ville, l’exemple de la boucherie venitienne à la fin du Moyen Âge, “Histoire Urbaine” 16/2 (2006), pp. 53-70. García Marsilla, Juan Vicente, La jerarquía de la mesa, los sistemas alimentarios en la Valencia bajomedieval, Valencia, Diputació de València - Centre d’Estudis d’Història Local, 1993.

Hamon, Philippe, Les renaissances, 1453-1559, París, Belin, 2009. Herlihy, David, Three patterns of social mobility in Medieval History, “Journal of Interdisciplinary History” 3/4 (1973), pp. 623-647.

Jones, Philip E., The butchers of London; a history of the worshipful company of butchers of the city of London, Londres, Secker and Warburg, 1976. Lalinde Abadía, Jesús, La jurisdicción real inferior en Cataluña (Corts, veguers, batlles), Barcelona, Museu d’Història de la ciutat de Barcelona, 1966. Laurioux, Bruno, Manger au Moyen Âge, París, Hachette, 2002.

Laurioux, Bruno, Une histoire culinaire du Moyen Âge, París, Honoré Champion, 2005.

Marín García, María A., Las carnicerías y el abastecimiento de carne en Murcia (1450-1500), “Miscelánea Medieval Murciana” 14 (1987-1988), pp. 51-99. Matilla Tascón, Antonio, Abastecimiento de carne en Madrid (1477-1678), Madrid, Instituto de Estudios Madrileños, 1994.

Mollat, Michel, Histoire de Rouen, Toulouse, Privat, 1969. Nieto Jiménez, Lidio; Alvar Ezquerra, Manuel, Nuevo tesoro lexicográfico del español (s. XIV-1726), Madrid, Arco Libros, 2007.

Ogilvie, Sheilag, Can We Rehabilitate the Guilds? A Sceptical Re-Appraisal, Cambridge, University of Cambridge, 2007.

Orti Gost, Pere, Renda i fiscalitat en una ciutat medieval: Barcelona, segles XII-XIV, Barcelona, Consejo Superior de Investigaciones Científicas, 2000. Richardson, Gary, Guilds, laws, and markets for manufactured merchandise in latemedieval England, “Explorations in Economic History” 41 (2004), pp. 1-25.

Riera Melis, Antoni, Estructura social y sistemas alimentarios en la Cataluña bajomedieval, “Acta Historica et Archaeologica Mediaevalia” 14-15 (1994), pp. 193-205.

Riera Melis, Antoni, Jerarquía social y desigualdad alimentaria en el Mediterráneo noroccidental en la Baja Edad Media. La cocina y la mesa de los estamentos privilegiados, “Acta Historica et Archaeologica Mediaevalia” 16-17 (1995-1996), pp. 193-195.

Riera Melis, Antoni, Pobreza y alimentación en el Mediterráneo Noroccidental en la Baja Edad Media, en La Mediterrània, àrea de convergència de sistemes alimentaris (segles V-XVIII): XIV Jornades d’Estudis Històrics Locals, Palma de Mallorca, Institut d’Estudis Baleàrics, 1996, pp. 39-72.

Rivière, François, Guildes, monopoles et oligopoles dans la Normandie de la fin du Moyen Âge: la réglementation des métiers est-elle hostile à la concurrence?, “Entreprise et histoire” 52/3 (2008), pp. 36-45.

Robillard de Beaurepaire, Charles Marie, Inventaire sommaire des archives communales antérieures à 1790: Ville de Rouen, Rouen, Imprimerie Julien Lecerf, 1887.

Smith, Adam, La riqueza de las naciones, Madrid, Alianza Editorial, 1994. Stouff, Louis, La viande. Ravitaillement et consommation à Carpentras au XVe siècle, “Annales. Économies, Sociétés, Civilisations” 24/6 (1969), pp. 1431-1437.

Swanson, Heather, The illusion of economic structure: craft guild in Late Medieval English towns, "Past and Present" 21 (1988), pp. 29-48. http://dx.doi.org/10.1093/past/121.1.29

Van Uytven, Raymond, L’approvisionnement des villes des anciens Pays Bas au Moyen Âge, en L’approvisionnement des villes de l'Europe occidentale au Moyen Age et aux temps modernes, Auch, Comité départemental du tourisme du Gers, 1985, pp. 75-115.

Verdés Pijuan, Pere, Administrar les pecúnies e béns de la Universitat (Cervera, 1387-1516), Barcelona, Universitat de Barcelona, 2004. (Tesi doctoral) Wolff, Philippe, Les bouchers de Toulouse du XIIe au XVe siècles, “Annales du Midi” 65 (1953), pp. 375-393.

Wood, Diana, Medieval Economic Thought, Cambridge, Cambridge University Press, 2002.

Downloads

Published

2012-12-30

How to Cite

Banegas López, R. A. (2012). Competition, market and interventionism: the meat trade in Europe during the late Middle Ages. The examples of Barcelona and Rouen. Anuario De Estudios Medievales, 42(2), 479–499. https://doi.org/10.3989/aem.2012.42.2.12

Issue

Section

Miscelaneous Studies